1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За първи път от 10 години насам нивото на Мъртво море се е покачило

За първи път от 10 години насам нивото на Мъртво море се е покачило

Най-ниската точка на земята се захранва от река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг

За първи път от 10 години насам нивото на Мъртво море се е покачило с няколко сантиметра, съобщи ДПА, позовавайки се на израелски медии.

Силните дъждове този месец са довели до покачване на нивото на водния басейн с 10 сантиметра спрямо измерванията от предишния месец. Мъртво море - най-ниската точка на земята - се захранва от река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг, много от които придойдоха след януарските бури.

Във вторник Световната банка представи доклад за изпълнимостта на проект за строежа на канал, който да свързва Червено море с Мъртво море. Идеята за свързването на двете морета съществува повече от век. Проектът обаче стана спешен, когато беше установено, че брегът на Мъртво море се отдръпва със скорост повече от метър годишно.

Природозащитни групи се възмутиха от доклада и предупредиха за опасност нетипични водорасли и минерали да променят цвета на Мъртво море или подпочвени източници на прясна вода да бъдат замърсени с морска.

Пътят на водата към Мъртво море може да мине през Йордания. Проектът би струвал около 10 милиарда долара, като годишно по него ще преминават 2 милиарда кубични метра вода. Изпълнението му може да започне най-рано след 10 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.