1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За първи път в България граждани ще съдят колективно община заради чистотата на въздуха

За първи път в България граждани ще съдят колективно община заради чистотата на въздуха

Всеки, който е живял в Пловдив от 2008 г. до 2011 г., може да се включи в иска

За първи път в България граждани ще съдят колективно община заради чистотата на въздуха. Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и сдружението на предприемачи "Бизнес експертен съвет" подадоха безпрецедентен иск срещу община Пловдив. Целта е администрацията и местната екоинспекция да бъдат принудени да вземат мерки, пише dnevnik.bg.

Делото е заведено от юристите от асоциацията, ръководена от адвокат Михаил Екимджиев, както и общинския съветник (кандидат за нов мандат сега) и бизнесмен Любозар Фратев, които живеят и работят в Пловдив. Те не търсят никакво парично обезщетение, а искат общината и екоинспекцията да бъдат осъдени "да преустановят бездействието, да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух".

"Решихме това да бъде акция на гражданска самозащита и за да не бъдем обвинени, че тя има меркантилни или политически съображения, не търсим обезщетение", обясни Екимджиев. По думите му местната власт трябва да бъде принудена да изпълни закона и европейските директиви. "Дължим на децата си и на себе си запазването на живота в нашия град", допълни той.

Кой може да се включи

Всеки, който е живял в Пловдив от 2008 г. до 2011 г., може да се включи в иска, след като окръжният съд в града публикува обявлението за него. На първото заседание магистратите трябва да решат как да разгласят на жителите на града, че има такова дело, и ще определят срок, в който всички желаещи могат да се присъединят към него. Гражданите трябва да подадат молба до съда, че искат да участват в процеса.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.