1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За първи път в България опръстеняват морски орли

За първи път в България опръстеняват морски орли

През следващия месец предстои наблюдение на гнездата с цел да се потвърди успешното излитане на опръстенените малки

Съвместен екип от БДЗП и Природен парк „Персина” осъществи първото опръстеняване на морски орли в България. С това страната ни се включи в международната програма за опръстеняване на един от най-едрите орли, срещащи се в Европа. Програмата стартира през 1976 г. и до момента са опръстенени над 15 000 орли на целият континент. В България морският орел е включен в Червената книга. Числеността му не надвишава 20 двойки съобщи  forthenature.org. Дейността е финансирана по проект на Дирекцията на Природен парк „Персина” - “DANUBEPARKS – система от защитени територии по Дунав”. В проекта са включени 12 защитени територии по река Дунав. Водещ партньор по проекта е Национален парк „Donau-Auen” – Австрия.

Опръстеняването е изключително трудна и рискована операция, свързана с изкачване до самите гнезда, разположени на високи около 30 м черни тополи. За целта към екипа беше привлечен опитен алпинист със специална катерачна екипировка. В рамките за 3 дни екипът на БДЗП успя да опръстени 3 млади нелетящи орлета в техните гнезда, разположени по Дунавските острови, където е съсредоточена основната гнездова популация в България. Една от двойките, намираща се на остров Лакът има две малки, което е много добър гнездов успех. В едно от гнездата, въпреки присъствието на възрастните птици, нямаше малки. Орлетата - Весо, Ясна и Милка се сдобиха с цвтетен алуминиев пръстен на всеки крак. Сериините номера на пръстените, дават информация за мястото на излюпване и годината на опръстеняване. Така първите опръстенени морски орли в България ще се разпознават по зелено-белия пръстен на десния крак и синьо-белия на левия. Освен маркирането с пръстени, бяха взети и данни за теглото, дължина на крилото, клюна, краката и други отличителни белези на младите орлета. Части от риби и птици бяха сред основните хранителни остатъци намерени в гнездата на орлите, които след детайлно анализиране ще ни дадат информация за меню на орлите.

През следващия месец предстои наблюдение на гнездата с цел да се потвърди успешното излитане на опръстенените малки. През зимата ще се организират и изкуствени подхранвания, които ще подпомогнат оцеляването на младите орлета през първата им зима.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.