1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За подобряване на водопреносната мрежа в страната са необходими 4-5 млрд. лева

За подобряване на водопреносната мрежа в страната са необходими 4-5 млрд. лева

Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев на конференция

Около 4-5 млрд. лева са необходимите инвестиции, за да се приведе водопреносната мрежа на страната в добро състояние. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев на конференция за намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи, цитиран от Би Ти Ви.

Той посочи, че по-точни разчети ще има след около година-година и половина, когато ще бъде приключена работата по изготвянето на т. нар. “мастерпланове”. С тях ще може за всяко населено място да се подготви индивидуална инвестиционна програма, която да предвиди специфичните мерки за подобряване на мрежата.

Средствата за инвестиции в подмяна на мрежата не могат да дойдат само от цената на водата. Те трябва да се осигурят и чрез европейски фондове, дългосрочни заеми при благоприятни условия, чрез публично-частно партньорство, каза Симидчиев.

„Ако разчитаме само на цената на водата, за да се осигурят необходимите инвестиции, ще трябва да отидем до европейските й равнища, които са непосилни за България”, допълни той.

По думите му водопреносната мрежа в по-голямата си част отдавна е свършила нормалния си експлоатационен живот.

Симидчиев цитира данни за загубите на вода за София, които за миналата година са били около 57%, което е едно от най-ниските нива в страната на фона на това, че има ВиК, в които загубите са близо 80 на сто. По думите му проблемът е не само това, че в страната загубите са високи, а и в това, че заради липсата на инвестиции те се увеличават.

Европейският стандарт за брой аварии на километър е 0,5, докато у нас той е 1,09 броя аварии. За година подмяната на водопроводната мрежа трябва да е около 1 - 1,5 процента по данни на Международната асоциация на водите, в България данните са за 0,1 процента. Същевременно не повече от 20 на сто от средствата по ИСПА са усвоени като капитални вложения за подмяна и рехабилитация на мрежата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.