1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За поредна година Пловдив ще се включи в Европейската седмица на мобилността

За поредна година Пловдив ще се включи в Европейската седмица на мобилността

ЕСМ започва днес и ще продължи до 22 септември

За поредна година Пловдив ще се включи в Европейската седмица на мобилността (ЕСМ), която започва днес и ще продължи до 22 септември. 

Тя се провежда с цел да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие, които са насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на гражданите. Кампанията окуражава и европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт. Всички граждани се приканват да се възползват от други алтернативи на автомобила.

Кулминацията на Седмицата на мобилността през тази година в Пловдив е събитието „В града без кола!“. Всички административни райони на територията на община Пловдив ще определят по една или няколко улични зони, ограничени за движение на моторни превозни средства, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт на 21.09. (събота).

Логото на тазгодишната седмица на мобилността „Чист Въздух - Ти си на ход!“ се обръща към гражданите и мотивацията им да опазват въздуха чист чрез техния избор за превоз. Лозунгът набляга на въздействието от транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме и нашето здраве. Алтернативните  възможности на транспорт могат значително да допринесат за защитата на здравето ни и за насърчаването на по-устойчиво бъдеще за всички нас.

Кампанията ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени като колоезденето, могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат. Ходенето пеша и ползването на велосипед, като устойчиви форми на градска мобилност, могат да играят важна роля за насърчаване на физическата активност. Немоторизираното придвижване осигурява редовна активност, която лесно и с минимални разходи може да се включи във всекидневния ни живот.

Административните райони предвиждат  програма в различните дни от седмицата с участници от всяка възраст. Планирани са открити уроци по безопасност, фотоконкурс, велосипедни състезания и изложения, маратон и рисунка на асфалт за най-малките. Финалната програма на всички райони ще бъде оповестена седмица преди старта на кампанията. 

Всички пловдивчани могат да подкрепят алтернативната мобилност като активно се включат в призива и заменят превоза с личния автомобил с ходенето пеша, колоезденето, публичния транспорт или като споделят колата си с още няколко пътника в същата посока.

Пловдив е първият успешно регистриран български град в годишната кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия. Регистрацията бе последвана от подписването на Хартата на ЕСМ, с което бе поставено началото на организацията за честването на кампанията на местно ниво. На територията на община Пловдив, организацията и координация на дейностите ще се осъществява от Дирекция „Екология и управление на отпадъците”. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.