1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За шест години от всички природни паркове у нас са събрани 68 тона отпадъци

За шест години от всички природни паркове у нас са събрани 68 тона отпадъци

Уникалните местообитания съхраняват част от последните чисти реки и вековни гори

Природните паркове на България – 11 на брой, съхраняват част от последните чисти реки и вековни гори, безценни животински и растителни видове. Те са най-голямата защитена територия в страната ни. От същите тези уникални местообитания са събрани 68 тона отпадъци за последните шест години. За това помагат над 13 000 доброволци в рамките на кампанията "Национален ден на природните паркове", информира организаторът на инициативата WWF – България.

През годините са били открити и разчистени редица нерегламентирани сметища. Най-голямо количество отпадъци за целия период на инициативата са събрани в природните паркове "Странджа", "Златни пясъци" и "Рилски манастир", а най-много участници са регистрирани в парковете "Витоша" и "Рилски манастир", отчитат организаторите.

В рамките на инициативата са изградени 12 моста и нови кътове за отдих, и са поставени над 100 информационни табели, които обясняват правилата за отговорно поведение на посетителите.

Целта на ежегодната акция, която завършва тази година (2014 г.) е да ангажира българската общественост в дейности по опазване и облагородяване на природните паркове. Всяка година хиляди доброволци от цялата страна участват в почистването и обновяването на инфраструктурата в парковете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.