1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За шеста година връчиха наградите "Зелена община"

За шеста година връчиха наградите "Зелена община"

Призовете получиха София и Русе

За шеста година връчиха наградите "Зелена община". Призовете в категория "Реализиран проект за благоустройство на градска зелена система от голяма община" получиха Столичната община - за реконструираната част от Южния парк, и община Русе - за ремонтирания централен площад. Другите номинирани общини в тази категория бяха Бургас и Добрич.

При получаване на отличието кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза, че награденият първия етап от реконструкцията на Южния парк е пример за инвестиции в зелената система. През тази година са вложени близо 17 млн. лева в ремонти и възстановяване на "зелената" система в Столичната община. Ремонтирани са 80 детски площадки, пише БТА.

Столична община получи и специална награда за устойчиво развитие на градската среда. При връчването на наградата посланикът на САЩ Джеймс Уорлик посочи, че и сградата на посолството се е включила в подобряването на енергийната ефективност.

Фандъкова припомни, че основните проекти на общината за следващата година ще са реконструкцията на Борисовата градина, строителството на парк "Възраждане", концесионирането на част от Западния парк. Приоритет ще бъде реализирането на енергийна ефективност.

Специална награда за комплексен подход получи община Бургас, която по думите на организаторите от фондация "Зелена община" е била номинирана във всички категории тази година. Бяха връчени и две поощрителни награди - "Общината и нейните граждани" - на община Павел баня, както и за най-добро усвояване на европроекти - на община Чавдар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.