1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За втора поредна година знаковата инициатива на WWF Часът на Земята ще продължи цял ден

За втора поредна година знаковата инициатива на WWF Часът на Земята ще продължи цял ден

Както всяка година, кулминацията на събитията ще се състои пред Народния театър "Иван Вазов“

Традиционен фермерски пазар, акустичен концерт пред Народния театър и нощно изкачване на Черни връх са само част от събитията, които ви очакват
 
Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива на WWF. Тя води началото си от 2007 г. и обединява послания и действия за опазване на природата по целия свят. По традиция тя се отбелязва всяка година в края на март за един час, от 20:30 до 21:30 ч., а утре събитието ще стане факт в безпрецедентните 188 държави на планетата.
 
По време на Часа на Земята милиони хора по света символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета. Тематичното мото на тазгодишното издание е: Свържи се с природата.
 
„По данни на доклада „Жива планета“ природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост. Сред тях са жизненоважният достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства. Да не забравяме и че природата ни предоставя среда за почивка и приятни разходки“, казва координаторът на Часа на Земята за България Калина Бояджиева. „У нас искаме да акцентираме, че опазването на природата е споделена отговорност на всички ни.“
 
Още от сутринта в градинката на Народния театър „Иван Вазов“ в София врати ще отвори фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“, който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса. Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници. В тях посетителите ще имат възможността да се научат да изработват декоративни фигурки от восък, да приготвят домашно сладко и сурови крекери, както и да участват в разпознаване на сирена. Така всеки сам ще може да се докосне до даровете на природата и да проследи процеса на превръщането им в питателна храна. Пазарът ще се проведе между 10:00 и 18:00 ч.
 
В съседство, на паркинга на площад „Батенберг“, ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци. Петдесет пешеходни светофара в града ще сигнализират във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, а НДК ще свети в зелено.
 
Както всяка година, кулминацията на събитията ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“ от 20:30 до 21:30 ч. В момента, в който емблематични за столицата сгради ще потънат в мрак, WWF ви кани на акустичен концерт със специалното участие на Sofia Gospel Choir, Бояна Желязкова, Wet Pebbles Band, както и на традиционното огнено шоу.
 
За любителите на суровата природна красота за трета поредна година WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт ще бъде пред х. Алеко в 19:30 ч., откъдето групата ще поеме по маркиран маршрут, специално подбран в зависимост от метеорологичната обстановка. От участниците се изисква единствено да се снабдят с челници, както и да носят дрехи, съобразни с климатичните условия. Походът е не само за удоволствие, но има и своята благородна кауза. На фона на заплахата от климатичните промени и загубата на биоразнообразие WWF иска да привлече общественото внимание към нуждата горите, въздуха и чистата вода да бъдат възможно най-добре защитени.
 
Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, мобилизирайки деца и младежи от клубовете в цялата страна. Те ще организират засаждане на дървета, посещения на музеи, експедиции сред гората, както и различни образователни игри. Освен това десетки български общини отново ще подкрепят инициативата на WWF, като изгасят символично осветлението за час.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.