1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За втори път МЗХ е домакин на събитието „Обяд с фермерски храни от Балкана“

За втори път МЗХ е домакин на събитието „Обяд с фермерски храни от Балкана“

Събитието ще се проведе на 6 юли

На специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните на 6 юли 2015 фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: сирене, мляко, айрян, мед, сладка и др. Храните са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по четиригодишния българско-швейцарски проект "За Балкана и хората", който с работата си показва нагледно, че опазваната природа носи приходи на местните хора. Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и на агенциите към него.

Събитието ще бъде открито в 12:30 часа, понеделник (6 юли).

Производители от млечните ферми в с. Васил Левски (Карловско), Вършец, с. Нефела (Врачанско) и с. Бов (Свогенско) ще донесат овче, биволско и краве сирене, овче, биволско и краве кисело мляко, пастьоризирано краве мляко и айрян. Всички те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за директните продажби. Продуктите си те ще представят на мобилни хладилни витрини, от които вече продават на фермерския пазар в кв. Борово, София. На трапезата ще има мед от с. Меляне и сладка от горски плодове от с. Превала в Западна Стара планина, както и биологичен мед от два пчелина в Централна Стара планина - на семействата Попови и Начеви от Калофер, първите регистрирани от екипа на "За Балкана и хората".

Промените в Наредбата влязоха в сила преди година в резултат на съвместните усилия на партньорите по проект „За Балкана и хората", Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните. През 2012 година фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26 бяха само три, днес са вече 15. Девет от тях са регистрирани с помощта на проект „За Балкана и хората", а други десет са в процес на регистрация. Осем мобилни хладилни витрини, осигурени по проекта, поставиха началото началото на преки продажби на продукти от Балкана на фермерския пазар в кв. Борово, на изложения и фестивали.

Първото издание на „Обяд с вкусни продукти от Балкана" се състоя в МЗХ на 1 юли 2014, последвано месец по-късно от кулинарно събитие в резиденцията на швейцарския посланик в София. И тази година фермерите от Балкана ще представят продукцията си на приема на Швейцарското посолство за националния празник на страната. Предстои фермерите да донесат продукция и на Събора в Рожен (17-19 юли) и на Екофеста „Зелените идеи в действие" на Узана, Габровско (24- 26 юли).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.