1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За защитено дърво ще бъде обявен 100-годишен летен дъб в Дунавската градина на Силистра

За защитено дърво ще бъде обявен 100-годишен летен дъб в Дунавската градина на Силистра

Историци твърдят, че под корените му лежи преславният дом на хан Омуртаг край Дунава

Започната е процедура за обявяване на 100-годишен летен дъб в Дунавската градина на Силистра за защитен обект. Историци твърдят, че под корените му лежи преславният дом на хан Омуртаг край Дунава, за който се знае от известния надпис върху колона в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново.

При контролна проверка е установено, че дървото е в много добро състояние - няма хралупи, скелетните му колони са здрави и кореновата му система е изцяло покрита. Преписката е изпратена в МОСВ за издаване на заповед за обявяване на дървото за защитен обект, предаде Дарик радио.

Летният дъб е засаден през 1910 година, когато е оформян силистренският парк. Според екоекспертите, на територията на РИОСВ-Русе най-многобройната група столетни дървета е от 78 летни дъба, което е доказателство, че в миналото тези земи са били покрити с дъбови гори.

А според историците под 100-годишния летен дъб в Силистра лежат руините на Омуртаговия дворец на Дунава. Преди десетина години тук бе намерена строителна колона с надпис на Омуртаг, въз основа на който проф. Георги Атанасов от археологическия музей в Силистра изгради и популяризира тезата си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.