1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "За Земята" организира акция по почистване на основните туристически маршрути на парк "Централен Балкан"

"За Земята" организира акция по почистване на основните туристически маршрути на парк "Централен Балкан"

Всички доброволци са добре дошли

И тази година "За Земята" организира акция по почистване на основните туристически маршрути на Национален парк "Централен Балкан". Всички доброволци са добре дошли, за да помогнат в отстраняването на стари бунища покрай хижите и заслоните в планината. Идеята на сдружението е постепенно да изгради и утвърди култура на "боклук в раницата" сред хижари и планинари.

Почистването е акция за дълбочинно прочистване на високопланинските терени, където все още се намират отпадъци, често невидими за случайния турист. Кампанията е на ход вече 15 години, през които са били почистени голяма част от високопланинските хребети на Бъгария. "Освен че заедно свалихме над 61 тона отпадъци от планините, създадохме и общност от хора със споделени ценности за грижа и закрила на природата," казват от сдружението.

Акцията им "Чистене 2013" е планирана от 13 до 20 юли. И тъй като Балканът е необятен, тази година от "За Земята" ще атакуват боклука с две отделни групи от северната и от южната страна на Стара планина. От сдружението организират и терен за палаткуване около базовите хижи и осигуряват вкусни вегетариански гозби три пъти на ден.

От доброволците се очаква да откриват, събират и изнасят отапдъците до определени места, откъдето да бъдат транспортирани до законни сметища. Както и "смехории, песни, танци, споделяне на опит, идеи и отговорности," пишат организаторите.

Лъч едно започва с почистваща акция на хижа "Плевен", огрява заслон "Ботев", премита самия връх Ботев и завършва на хижа "Тъжа".

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.