1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Забранено е ползването на блатно кокиче от находищата му на територията на РИОСВ-Хасково

Забранено е ползването на блатно кокиче от находищата му на територията на РИОСВ-Хасково

Видът е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 18.04.2016г. на основание чл.115, ал.1, т. 14 от Закона за биологичното разнообразие се забранява ползването на блатно кокиче от трите му естествени находища на територията,  контролирана от РИОСВ-Хасково. Това са защитените местности „Долната ова” в землището на Любимец, „Лозенски път” в землището на Свиленград и природната забележителност „Сазлъка” край село Бисер, община Харманли.

В областите Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен, Хасково и Шумен има 16 находища на вида, за 12 от които през тази година е в сила забраната за ползване.

Блатното кокиче е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие. Ежегодното събиране на билката се определя със заповед на министъра на околната среда и водите след оценка на състоянието на находищата от експертна комисия. Забраната за събиране на блатно кокиче е и мярка за възстановяване и подобряване на популациите му.

За неспазване на заповедта е предвидена глоба съгл. чл. 124, ал.1 от ЗБР, която е в размер от 100 до 1 000 лв. за физически лица и от 200 до 5 000 лв. за юридически лица.

Блатното кокиче е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие, с ограничителен режим на ползване. Включен е в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид”. Среща се по мочурливи и периодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречни разредени гори и по поречия на реки. Блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, от който се произвежда нивалин и други лекарствени препарати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.