Загубата на горски територии - с вредни последствия за планетата и хората, предупреждава ФАО

Здравите и продуктивни гори са от основно значение за устойчивото земеделие

Времето изтича за горите на света, чиято обща площ се свива ежедневно, предупреждава нов доклад на ФАО, призовавайки правителствата да насърчават цялостен подход в полза както на дърветата, така и на тези, които разчитат на тях.

Спирането на изсичането, управлението на устойчивостта на горите, възстановяването на увредени гори и добавянето на нова горска покривка из целия свят покрива всички действия за избягване на потенциално вредни последствия за планетата и хората ѝ, според доклада Състоянието на горите в света през 2018 г.

Горите и дърветата допринасят за по-голяма част от човешкия поминък отколкото обикновено се смята, играейки роли от основно значение в безопасността на храните, питейната вода, възобновяемата енергия и селските икономии. Те осигуряват около 20 процента от приходите за селски домакинства в развиващи се страни - значително повече в много области - и гориво за готвене и отопление за един от всеки трима души в света.

„Горите са критични за поминъка, каза генералният директор на ФАО - Хосе Грациано да Силва. - Здравите и продуктивни гори са от основно значение за устойчивото земеделие и разполагаме с доказателството за значимостта на горите и дърветата за качеството на водата, за приноса към енергийните нужди на бъдещето и за проектиране на устойчиви, здрави градове.“
Тазгодишният доклад показва колко точно са важни горите за целите на Agenda 2030, обхващайки от борбата с климатичните промени, до съхраняване на биоразнообразието, намаляване на неравенствата и подобряване на градските хабитати. Той предлага конкретно доказателство за многобройните ползи от горите и начертават пътищата, по които могат да направят повече.

Докладът подчертава важността на ясни законови рамки по отношение на правата за ползване на гори, приветства нарастващата тенденция в местното управление и призовава за ефективни партньорства и ангажираност на частния сектор за постигане на устойчиви цели. Имайки предвид, че изсичането на горите е втората водеща причина за промяна на климата след изгарянето на изкопаеми горива, той отбелязва, че „корпоративната отговорност за нулево намаляване на горските площи е ключова.“

Въпреки че има много работа, която трябва да бъде свършена, изданието дава многобройни примери, които показват нарастваща осведоменост и постепенно увеличаване на устойчивите практики по отношение на световните гори и дървета.

Например, повече от 56 процента от хартията днес се рециклира, което е ръст от по-малко от една четвърт от тази стойност през 1970 г. Междувременно, използването на изхвърлени материали за производство на дървени панели за строителство позволи ръст на производството четири пъти по-бързо от търсенето на свежа дървесина за последните две десетилетия.

Здравите гори и дървета правят много повече от осигуряване на дървен материал. Един от пет човека по света разчитат на недървесни горски продукти за храна, приходи и хранително разнообразие, основите на човешкия живот. Това е особено важно за оценените на 250 милиона души - главно в Африка и Азия, и представляващи около 40 процента от изключително бедното селско население - които живеят в горите и саванните области, които са „горещи точки на бедността“ в тропиците.

Проучванията показват, че голям брой домакинства в тропичните области събират храни от горите за тяхно собствено потребление, често добивайки повече отколкото произвеждат от земеделие и животновъдство. Дори в проспериращата Европа, един от четирима души събира храна направо от горите – и включително и горските плодове, 90 процента от хората ги купуват.

Около една трета от дребните селски стопани в Африка отглеждат дървета на земята си и получават около една шеста от общите си приходи от тях по различни начини, освен добавените ползи, обхващащи плодородието на почвата, до осигуряване на сянка от слънцето.

Устойчивото управление на горите е задължително за водните и енергийни нужди на света, подчертава докладът.

Големи градове като Виена, Токио, Йоханесбург и Богота получават значителни количества от питейната си вода от защитени гори. 180 милиона души в Съединените Американски Щати разчитат на горите за тяхната питейна вода, според Службата по горското стопанство в страната.

Докато много от главните водосборни басейни в света изгубиха горската си покривка, докладът отбелязва увеличаване в светове мащаб през последните 25 години на горските области, управлявани сега за съхраняване на почвата и водата.

Дървата за огрев вече представляват такава част от световната възобновяема енергия, каквато представляват слънчевата, хидроелектрическата и ветрогенераторната енергии, взети заедно - и повече от половината от основните национални изисквания за доставка на енергия на 29 страни, повечето от тях в Африка на юг от Сахара.

Фактът, че горите съдържат еквивалента на 142 милиарда тона петрол, грубо десет пъти световния годишен разход на основна енергия, подчертава тяхната стойност и нуждата от устойчивото им използване.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.