1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Загубен” лешояд бе открит в Гърция

„Загубен” лешояд бе открит в Гърция

Птицата е от осемте пуснати по проекта за завръщане на лешоядите в България

Единственият "загубен" лешояд от осемте пуснати по проекта "Завръщане на лешоядите в България" се е оказал в Гърция, съобщиха от "Зелени Балкани". Лешоядите бяха пуснати във Врачанския Балкан през октомври м. г. По информация на еколози от Гърция птицата е наблюдавана от Йохане Морвезен и Анна Хаас на площадката за подхранване в резерват Дадя.

Резерватът се намира на над 330 км от мястото на пускане по въздушна линия. Птицата е възрастен мъжки лешояд, постъпил в спасителен център в Екстремадура, Испания през 2007 г. и пристигнал у нас в рамките на проекта "Завръщане на лешоядите в България".

Тъй като е бил най-възрастната птица в групата, е решено да бъде освободен заедно с още няколко лешояда още през октомври 2010 г. , за да покаже на "младежите" как да се държат на свобода. Лешоядът е бил маркиран с радиопредавател, но е успял да го свали веднага след поставянето.

Докато разчитахме птицата да фиксира останалите лешояди в района, лешоядът напусна Врачанския Балкан десетина дни след освобождаването си, разказват от "Зелени Балкани". Останалите седем птици остават в района и не се изкушават да се присъединят дори към "дивите" лешояди, които няколко пъти "посещават" групата. Екипът на проекта се радва, че "изчезналият" лешояд е жив и здрав и явно се оправя добре на свобода и се надява птицата някога да се завърне в Балкана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.