Законът за възобновяемите енергийни източници ще бъде готов до края на януари 2011 г.

Българските индустриални компании вече могат да финансират своите проекти за енергийна ефективност с кредити до 2,5 милиона евро от ЕБВР

До края на месец януари 2011 година ще бъде готов Законът за възобновяемите енергийни източници. Това съо6щи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев на пресконференция по повод връчването на наградите за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на Европейската банка за възстановяване и развитие, предаде Агенция "КРОСС".

Работата по закона започна през 2009 година и в момента той е представен за обществено обсъждане. Заместник-министър Косев обясни, че в него е предвидено създаването на административен орган, който да насърчава политиката в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Законът регламентира задължителното планиране на инвестиции от операторите на електропреносните мрежи, насърчава използването на ВЕИ в административните и жилищни сгради, както и използването на биогорива в транспорта.

Българските индустриални компании вече могат да финансират своите проекти за енергийна ефективност с кредити до 2,5 милиона евро от ЕБВР, осигурени са безплатна техническа помощ и грантови плащания в размер на 15%. ЕБВР стартира своята Стратегическа енергийна иниициатива преди пет години. Днес дейностите по инициативата обхващат 40% от работата на банката, каза Даниел Берг, директор на ЕБВР за България. По думите му в България инициативата има най-голямо влияние, тъй като българската индустрия е с много висок разход на енергия - два, три пъти по-висок от средния за Европа. „ България може да спести от повишаване на енергийната ефективност, повече енергия отколкото би могла да произведе от новите проекти в енергетиката. В проектите, които сме реализирали в страната до момента е спестена енергия колкото тази необходима за изхранването на град като Пловдив", посочи Берг.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.