1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законът за възобновяемите енергийни източници ще бъде готов до края на януари 2011 г.

Законът за възобновяемите енергийни източници ще бъде готов до края на януари 2011 г.

Българските индустриални компании вече могат да финансират своите проекти за енергийна ефективност с кредити до 2,5 милиона евро от ЕБВР

До края на месец януари 2011 година ще бъде готов Законът за възобновяемите енергийни източници. Това съо6щи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев на пресконференция по повод връчването на наградите за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на Европейската банка за възстановяване и развитие, предаде Агенция "КРОСС".

Работата по закона започна през 2009 година и в момента той е представен за обществено обсъждане. Заместник-министър Косев обясни, че в него е предвидено създаването на административен орган, който да насърчава политиката в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Законът регламентира задължителното планиране на инвестиции от операторите на електропреносните мрежи, насърчава използването на ВЕИ в административните и жилищни сгради, както и използването на биогорива в транспорта.

Българските индустриални компании вече могат да финансират своите проекти за енергийна ефективност с кредити до 2,5 милиона евро от ЕБВР, осигурени са безплатна техническа помощ и грантови плащания в размер на 15%. ЕБВР стартира своята Стратегическа енергийна иниициатива преди пет години. Днес дейностите по инициативата обхващат 40% от работата на банката, каза Даниел Берг, директор на ЕБВР за България. По думите му в България инициативата има най-голямо влияние, тъй като българската индустрия е с много висок разход на енергия - два, три пъти по-висок от средния за Европа. „ България може да спести от повишаване на енергийната ефективност, повече енергия отколкото би могла да произведе от новите проекти в енергетиката. В проектите, които сме реализирали в страната до момента е спестена енергия колкото тази необходима за изхранването на град като Пловдив", посочи Берг.

 

Етикети ВЕИ, ЕБВР, закон
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.