1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законодателни промени предвиждат биодобавка в горивата за транспорт

Законодателни промени предвиждат биодобавка в горивата за транспорт

Измененията са в изпълнение на европейска директива, целяща намаляване на вредните емисии газове в страните членки

Народното събрание задължи бензиностанциите да добавят биодобавка в горивата за транспорт. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за енергията от  възобновяемите източници. И още: от първи септември бидобавката да бъде увеличена с 1% биогориво от т.нар. "второ поколение".

Промените предвиждат биодизелът в конвенционалните горива да е  шест процента, като задължително един процент трябва да бъде според новото изискване, а в бензиновите горива биоетанолът трябва да се увеличи от седем на осем процента. Такова изискване се въвежда и за крайните разпространители на горива, а не само за лицата, които пускат на пазара течни горива от нефтен произход в транспорта. 

Измененията са в изпълнение на европейска директива, целяща намаляване на вредните емисии газове в страните членки. Според становище на българската петролна и газова асоциация обаче страната ни не е готова за подобна стъпка и предлага от първи септември да се започне с 0,25 процента биодизел ново поколение и процента да се увеличава плавно, а аргумента е, че все още няма ясна система за контрол над сертификатите на биогоривата от второ поколение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.