1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законодателни промени ще забранят строителството върху дюни

Законодателни промени ще забранят строителството върху дюни

Парламентарна анкетна комисия ще разследва случаи като този в Несебър

Ще бъдат внесени законодателни промени, с които ще се забрани строителството върху дюни, независимо дали са частни или държавни. Парламентарна анкетна комисия ще разследва случаи като този в Несебър. Това заяви в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след среща с представители на екоорганизации по казуса с терена в Несебър, предаде Агенция "Фокус".

Ще се прецизира дефиницията на това - какво са дюни, допълни Павлова. Тя  заяви още в петък, че строителството върху дюни ще бъде забранено. Чрез Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) трябва да се въведе пълна забрана за застрояването на дюни, независимо от собствеността, настояха природозащитниците.

Промени ще има и в Закона за горите. Те ще засегнат и вече влезли в сила Подробни устройствени планове (ПУП), каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов предложи да има парламентарна комисия, която да разследва случаи, подобни на този в Несебър и след срещата Павлова потвърди думите му. Работата на анкетната комисия ще бъде достъпна и за неправителствените организации и медиите.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев ще бъде освободен от поста, каза още Найденов. Причината е, че Агенцията по горите не е реагирала на редица сигнали при нарушения със защитени територии. Освобождаването на шефа на ИАГ беше обявено от Борисов, защото, когато Дачев прочел за случая в Несебър, бил длъжен да провери за какво става въпрос или най-малкото да го информира, че там става някакво безобразие. Ще бъде освободен от поста си и директорът на РИОСВ - Бургас.

Промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за горите, ЗУЧК, Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предложиха междувременно природозащитници от коалицията "За да остане природа в България", предаде БТА.

Сред предлаганите промени в ЗУТ е публичност на общите и подробните устройствени планове на ниво проект и одобрен документ чрез интернет, както и връщане на правомощията на ДНСК за всички категории строежи. Според екоактивистите трябва да се спрат всички започнати процедури по стария Закон за горите.

От коалицията смятат, че в публична държавна и частна държавна собственост на гори в екомрежата Натура 2000 промяна на предназначението трябва да има само за обекти на държавата и общината.

Природозащитниците смятат, че със ЗООС трябва да се въведе и пълна публичност на процедурата за оценка на въздействието върху околната среда чрез публикуване на процедурите в интернет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.