1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законопроектът за управление на отпадъците нарушава европейското законодателство

Законопроектът за управление на отпадъците нарушава европейското законодателство

Според Българската асоциация по рециклиране закриването на стотици площадки ще доведе до спад на износа на продукция

Българската асоциация по рециклиране изпрати в съобщение до медиите позициите си по Законопроекта за управление на отпадъците. В него се казва, че законопроектът за управление на отпадъците нарушава драстично европейското законодателство. В законопроекта не са заложени основните насоки от новата Рамкова директива 2008/98/ЕС за отпадъците, с която се определят мерките за защита на околната среда и човешкото здраве. Проектът противоречи на становището на Европейския икономически и социален комитет относно „Достъп до вторични суровини (метален скрап, рециклирана хартия и др.)“. Съгласно него „рециклирането следва да се подкрепя чрез подобряване и разширяване на инфраструктурата за събиране, създаване на правна сигурност и равни условия за всички, както и чрез премахване на ненужната административна тежест".

В съобщението се казва още, че законопроектът създава изпитание за кметовете и въвежда двойно данъчно облагане. Преди местните избори кметовете и бъдещите кандидат-кметове ще трябва да обещаят или да увеличат такса битови отпадъци. Нивото на местните данъци и такси са един от критериите за избор на кмет. Причината за увеличението е, че задължителните общински площадки могат да се финансират от повишена такса битови отпадъци. Ако таксата бъде повишена и използвана за площадка, гражданите ще бъдат принудени да плащат две такси за едно и също нещо едновременно, което е двойно данъчно облагане - такси за опаковки и екотакси за рециклиране, и такса битови отпадъци.

Според организацията това ще доведе и до тежки икономически последствия. Неминуемо ще доведе до спад на износа, фалит на фирми, дела срещу държавата, неизпълнение на целите за рециклиране. Закриването на стотици площадки, в които са инвестирани над 1 млрд. лв. ще доведе до спад на износа на продукция, намаляване на обема на работа на металопреработващите заводи или оскъпяване на продукцията им, дела от засегнатите граждани и фирми срещу държавата и непреработени отпадъци, вместо изпълнени цели за рециклиране. България ще понесе глоби от ЕК за това, че се превръща в сметище. Законопроектът вече и официално в медиите носи името на една от компаниите от сектора за събиране и рециклиране и всички са на мнение, че той е направен така, че тя да получи безплатен скрап и да няма конкуренция. Дори само заради това, законопроектът ще е петно върху онези, които го одобрят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.