1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законови промени могат да насърчат инвестициите в зимни курорти

Законови промени могат да насърчат инвестициите в зимни курорти

България разполага с много по-малко зимни курорти и ски съоръжения в сравнения с други европейски страни

Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” поиска от министър Трайчо Трайков и МИЕТ експертно съдействие и подкрепа за иницииране на промени в три закона, които ще позволят по-активно инвестиране в зоните на зимните курорти и развитие на регионите.

Става въпрос за законите за устройство на територията, за горите и за защитените територии. Промените трябва да залегнат и в текстовете на новия Закон за туризма.

Сред членовете на организацията освен едноименното гражданско движение са и общините Смолян, Сапарева баня, Самоков, Банско и Разлог, курортите Пампорово и Боровец, проектите „Рила” и „Перелик”. Социално-икономическото развитие на тези общини зависи до голяма степен от зимния и ски туризъм, а безработицата е далеч над средната за страната и на места достига дори 27%.

Някои рестриктивни текстове в споменатите закони на практика изключват 40% от територията на страната – планините, от възможност за просперитет, подчертаха от гражданското сдружение.

Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти, при чието изграждане да не се изменя предназначението на земята под тях. Коалицията настоява да не се изисква промяна на предназначението на горските територии при монтиране на стълбове за лифтове и влекове.

Според общините с развит зимен туризъм е наложително да се коригира и срокът на плановете за управление на националните и природните паркове от 10 на 5 години, за да се улеснят инвестиционните намерения в тези региони.

По данни на коалиция „Природата за хората и регионите” при равни други географски условия България разполага с много по-малко зимни курорти и ски съоръжения в сравнения с други европейски страни. У нас например са прокарани 200 км писти около 4-те ни зимни курорта, а лифтовете и влековете са 50, докато в Италия зимните курорти са 280, пистите – около 30 хил. км, а ски съоръженията – над 4 000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.