1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законови промени ще отсяват действителните проекти за ВЕИ

Законови промени ще отсяват действителните проекти за ВЕИ

Предвижда се задължение ивеститорите да плащат депозит за присъединяване към мрежата от 25 000 евро на мегават

Промени в закона ще отсяват проектите за Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с възможности за реализация от общия брой на заявените проекти. Това каза депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната икономическа комисия Валентин Николов пред участниците в конференцията "В търсене на енергия - какво спира ВЕИ проектите в България", съобщава БТА.

В проектозакона за ВЕИ се предвижда задължение ивеститорите да плащат депозит за присъединяване към мрежата от 25 000 евро на мегават за проектите над един мегават. Средствата няма да се връщат, ако проектът не се осъществи или ако разходите за присъединяване на енергийната мрежа се окажат по-ниски от тази сума, коментира Николов.

По думите му тази мярка ще отсее действителните инвеститори от спекулантите, които нямат финансиране или купувачи за проектите си. Според Николов действителните инвеститори подкрепят мерките, тъй като са затруднени от наличието на спекуланти, които са заявили определени мощности от НЕК, но не реализират проектите си.

Депозитите от 25 000 евро представляват такса за присъединяване и за развитие на мрежата, поясни депутатът. Средствата ще бъдат допълнителен ресурс за модернизиране на остарялата електроенергийна мрежа и ще се разпределят от "Електроенергийния системен оператор".

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.