1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Закриват горския разсадник в Батак

Закриват горския разсадник в Батак

Разсадниците в селата Церово и Равногор ще се запазят

Намаляването на площите за залесяване в Пазарджишки регион налага закриването на някои от горските разсадници. Това каза инж. Христо Делин, директор на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик, цитиран от Агенция "Фокус".

През тази година ще бъде закрит разсадникът в Батак. Поетапно ще се премине и към закриване на разсадниците „Чепино" и „Селище". "Ние използваме за залесяване две- и тригодишни фиданки от широколистни и иглолистни видове. Продажбата на такива дървета е малка. Затова при намаляване обема на залесителните мероприятия, тези фиданки прерастват и след това се налага да ги бракуваме", уточни Христо Делин.

Той допълни, че въпреки промените, които ще се извършат в броя на горските разсадници в Пазарджишка област, ще се запазят задължително два, които са с национално значение. Това са разсадниците в селата Церово и Равногор. Те са с модерна материална база и осигуряват достатъчно широколистни и иглолистни фиданки за извършване на ежегодното пролетно и есенно залесяване в региона, допълни Делин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.