1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Костов участва в национален форум по повод Деня на водата

Зам.-министър Костов участва в национален форум по повод Деня на водата

Много малко ферми в страната отговарят на европейските изисквания и опазват почвата и водата чисти

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов   взе участие в национален форум на тема: „Климатични предизвикателства пред управлението на водите и земеделието в България, който се проведе в Информационния център на Представителството на ЕК в България.

Зам.–министър доц. д-р Костов заяви, че климатичните промени оказват пряко влияние върху земеделието. Той посочи още, че те засягат най–вече водата, която е ограничен ресурс за нашата страна. С тази връзка МЗХ изготви изцяло нов Закон за горите, с който се забранява голата сеч, пряко свързана с опазването на водата. Около 85 % от прясната вода идва от горските територии, информира зам.-министърът и добави, че горите преобразуват водата, като запазват нейното количество и качество. Зам.-министър Костов призова за опазване на вододайните зони в горските територии, защото те имат изключително значение за превенция от наводнения.

Доц. Костов посочи още, че много малко ферми в страната отговарят на европейските изисквания и опазват почвата и водата чисти. Ето защо трябва да работим в тази насока, за модернизирана на фермите в страната, заяви той. В тази връзка земеделските стопани могат да се възползват от възможностите, които дава Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. МЗХ води и активна политика в посока на възстановяване на поливното земеделие, което ще увеличи добивите на продукция в селското стопанство, за да бъде то конкурентноспособно.

Организатори на събитието са Представителството на Европейската комисия в България, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните и Национален институт по метеорология и хидрология при БАН.

Във форума взеха участие и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България, както и доц. д-р Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. На събитието присъстваха неправителствени организации в областта на земеделието и хранителната индустрия, както и екологични организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.