1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Николай Сиджимов обмени опит с НПО за въвеждането на депозитна система за опаковки

Зам.-министър Николай Сиджимов обмени опит с НПО за въвеждането на депозитна система за опаковки

Снимка:

Въвеждането на Депозитна система за опаковки в България е една от точките записани в Коалиционното споразумение на Правителството

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов проведе среща с Анна Ларсон – директор в неправителствената организация RELOOP, която работи по темата за кръговата икономика, Десислава Стойкова – юрисконсулт към Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Ася Добруджалиева – председател на Асоциацията на еколозите от общините в България. Темата на срещата беше опитът при въвеждането на депозитна система за опаковки в различните европейски страни.

Г-жа Ларсон направи сравнителен анализ на различните депозитни системи, прилагани на територията на различни европейски държави, в т.ч. такива, които предстои да заработят през тази следващите няколко години. Тя показа разликите в обхвата и параметрите на системите, предвид специфичните особености в отделните държави и сподели опит за основни проблеми и изисквания към системите, които трябва внимателно да бъдат съобразени при тяхното въвеждане.

Въвеждането на Депозитна система за опаковки в България е една от точките записани в Коалиционното споразумение на Правителството. В тази връзка МОСВ вече е сформирало експертна група от представители на организациите от всички браншове в България, които ще бъдат включени в депозитната система - от производството, през търговията, до крайното рециклиране. С тях съвместно ще бъдат дискутирани рамките и критериите при проучването и избора на най-ефективния и работещ модел за въвеждане на депозитна система в България. Целта е това да бъде направено по максимално прозрачен и равнопоставен начин, като се отчитат интересите на всички заинтересовани страни. Планира се през следващата седмица да бъде проведена първата експертна работна среща.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.