1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Ренета Колева: Депозитната система надгражда разделното събиране на отпадъци

Зам.-министър Ренета Колева: Депозитната система надгражда разделното събиране на отпадъци

До дни МОСВ ще има избран изпълнител за проучване на европейския опит в прилагането на депозитна система за опаковки и възможности за внедряването й в България

„Вярвам, че именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнем за промяна на потребителските нагласи, защото стимулите, които се предоставят, ще приобщят и „събудят“ по-голямата част от обществото за по-отговорно отношение към околната среда. Ще сложим и точка на замърсяването“. Така заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към присъстващите на откриването на пилотния проект за депозитна система на „Лидл“ и „Кауфланд“ в България.

Заместник-министър Колева подчерта, че Министерството на околната среда и водите концентрира своите усилия във въвеждането и интегрирането на екологичните политики в икономиката. „По този начин ще се постигне изпълнение на Националния план за управление на отпадъците и Стратегията за кръгова икономика и Плана към нея, защото тези опаковки са ресурс и като ресурс трябва да се върнат обратно в икономиката, да бъдат рециклирани и оползотворявани“, поясни тя.

Ренета Колева съобщи, че до дни МОСВ ще има избран изпълнител за проучване на европейския опит в прилагането на депозитна система за опаковки и възможности за внедряването й в България и до средата май ще представи резултатите от него, които ще се подложат на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни.

„Именно реализацията на такъв тип пилотни проекти показва ангажираността на бизнеса с екологичните политики и устойчивото управление на отпадъците. Такива инициативи ще помогнат в постигането на екологичните цели до 2025 г. за рециклиране на  поне 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, което  ще се случи с помощта на бизнеса и гражданите“, добави тя.

В откриването участваха посланикът на Федерална Република Германия Н. Пр. Ирене Мария Планк, главният изпълнителен директор на "Лидл България" Милена Драгийска и главният изпълнителен директор на "Кауфланд България" Иван Чернев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.