1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Замърсяването на въздуха в София е 4 пъти над нормата

Замърсяването на въздуха в София е 4 пъти над нормата

Повишеното ниво на фините прахови частици е заради мъглата и печки на твърдо гориво

Замърсяването на въздуха в София е 4 пъти над нормата заради мъглата и печки на твърдо гориво. Последните данни на Изпълнителната агенция за опазване на околната среда (ИАОС) показват, че нивото на фините прахови частици в столицата са от 4 до 8 пъти над нормата, предаде БГНЕС.

Най-мръсен е въздухът в района на жк "Хиподрума", където праховите частици са с 8,19 над допустимия праг. В Павлово наднорменото запрашаване е било 7,46, около Орлов мост – 7,44, в кварталите "Надежда" и "Дружба" - малко над 4.

Справка на ИАОС показва, че преди месец на 8 декември м.г., когато също са се използвали печки с въглища, повишено ниво на фините прахови частици е имало само в Перник, Благоевград и Шумен. На 3 януари, когато за 25 области в страната беше обявен жълт код заради мъглата, наднормено запрашаване е регистрирано в 18 града.

Само в бургаския квартал "Долно Езерово" и 3 района в столицата праховите частици са били 4 пъти над нормата. Именно мъглата сваля праха ниско до земята, което допълнително застрашава здравето на хората.

Мъглата усложнява и симптомите на грип, тъй като на организма е по-трудно да се пребори със заразата, каза преди ден д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Проучване на ООН за 2011 г. твърди, че България, Армения и Румъния оглавяват класацията за смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха. Според доклад на Европейската агенция по околна среда за същата година четири от 5-те най-замърсени градове на Стария континент са български - Перник, Пловдив, Плевен и Добрич.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.