1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министър Николай Сиджимов посети Природен парк „Персина“

Заместник-министър Николай Сиджимов посети Природен парк „Персина“

На територията на острова са установени и две забележителни дървета от вида Черна топола с обиколка на ствола над 7 метра

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов посети остров Персин в землището на град Белене съвместно с представители на РИОСВ – Плевен и Дирекцията на Природен парк „Персина“.


Целта на посещението е да бъде проследен ефектът от работата на съоръженията, които осъществяват връзката на река Дунав с Писченското блато и осигуряват вода за поддържане на влажните зони на територията на природния парк.


На територията на остров Персин се намират няколко защитени територии – частта от Природен парк „Персина“, в която попадат Поддържан резерват „Персински блата“, и защитени местности „Персин - Изток“ и „Персин“. Поддържаният резерват е създаден за запазване на типични дунавски блата и характерна блатна растителност, заедно с населяващите ги водолюбиви птици.


При посещението са наблюдавани водолюбиви птици в Писченското блато (част от поддържания резерват) - лебеди, къдроглави пеликани, лиски, малки и големи корморани, зеленоглави патици, чапли и др.


На територията на острова са установени и две забележителни дървета от вида Черна топола с обиколка на ствола над 7 м., които предстои да бъдат обявени за вековни дървета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.