1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министър Петър Димитров: Черно море е сред най-уязвимите морски екосистеми, човешките дейностите трябва да бъдат внимателно преценени

Заместник-министър Петър Димитров: Черно море е сред най-уязвимите морски екосистеми, човешките дейностите трябва да бъдат внимателно преценени

Честването на „Деня на Черно море“ (31 октомври) цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазванe

“Със своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света. За да бъдат запазени неговата жизненост и ресурси, все по-неотложна става нуждата интензивните човешки дейности в морето да бъдат много внимателно преценени и по-щадящо прилагани”, това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров по време на дискусия посветена на празника.

„Преди 30 години, заедно с Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна поставихме началото, като подписахме Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. Чрез Стратегическия план за действие към нея начертахме рамката на сътрудничество за по-доброто бъдеще за морето и региона. Днес отбелязваме деня на Черно море в безпрецедентна обстановка. Геополитическата ситуация дава своето отражение  върху околната среда не само на Украйна, но и на големи части от Източна Европа“, добави зам.-министър Димитров.

Честването на „Деня на Черно море“ (31 октомври) цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазване. По този повод зам.-министър Димитров заедно с експерти от Басейнова дирекция – Черноморски район (БДЧР), Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна (РИОСВ), Регионална лаборатория – Варна и Института по Океанология (ИО-БАН) се включиха в почистването на плаж „Аспарухово“.

cherno more-asparuhovo

По традиция БДЧР ще отвори врати за обществеността, като на 1 ноември от 10:00 часа до 14:00 часа, гражданите ще имат възможност да разговарят с експерти по въпроси свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се запознаят с мерките по опазване на акваторията, залегнали в Плана за управление на речните басейни.

Всяка година Министерството на околната среда и водите отбелязва Международния ден на Черно море с разнообразни информационно-образователни инициативи, насочени основно към децата и младите хора, със съдействието на местната власт, детски градини и училища, академични институции, неправителствени организации.

cherno more

За пореден път децата от ЦДГ №3 "Звездичка“ отбелязват празника с интерактивен педагогически урок на тема "Децата се грижат за Черно море“, с който ще покажат, че знаят как да го опазват. Празникът ще бъде съпътстван и от изложба на детски рисунки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.