1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министър Ренета Колева: От действията ни зависи да запазим планетата

Заместник-министър Ренета Колева: От действията ни зависи да запазим планетата

Всеки от нас може да предприеме конкретни мерки, чрез чието изпълнение да спомогне за смекчаването на климатичните промени

 “От действията ни зависи да запазим планетата, защото сме я наследили и като отговорни граждани и родители трябва да я завещаем в по-добро състояние на вас, нашите деца. Измененията на климата се случват тук и сега и нямаме време за колебание”. Така заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към младите участници в заседанието на Съвета на децата, проведено днес в резиденция „Бояна“.

В презентацията си тя представи актуални въпроси по темата за изменението на климата - какво представляват парниковите газове; какви са последиците от изменението на климата; какви са международните документи и научните доклади по темата; какво представлява Зелената сделка, какви са политиките на ЕС за смекчаване и адаптация към изменението на климата, както и политиките за адаптация на национално ниво. Всеки от нас може да предприеме конкретни мерки, чрез чието изпълнение да спомогне за смекчаването на климатичните промени – допълни тя и запозна учениците с какво може всеки един от нас да допринесе в ежедневието си.

Ренета Колева проведе ползотворен разговор с учениците и коментира заедно с тях как разделното събиране на отпадъци помага да намалим количеството им, разказа им какъв е “пътят” на рециклираните отпадъци и за какво се използват. Тя обясни на децата как функционира депозитната системата за опаковки. Някои от учениците вече са използвали тази система и изразиха желание за въвеждането й в цяла България.  Ренета Колева ги увери, че МОСВ усилено работи национална депозитна система да бъде факт в най-скоро време.  

Заместник-министърът сподели с младите участници, че министерството провежда национална кампания „Да сложим точка на замърсяването”. „Локализирахме т.н. “точки”, които се използват неправомерно за изхвърляна на отпадъци и дадохме срок на общините да бъдат почистени. Сега извършваме проверки дали това е направено“, информира тя. В кампанията участват и всички служители на структурите на МОСВ. Екипите вече почистиха замърсени терени на територията на цялата страна, като инициативата продължава и в нея се включват и други институции и граждани, за да дадем пример, че заедно можем.

Съветът на децата е консултативен орган към Председателя на Държавна агенция за закрила за детето (ДАЗД) и от 2003 г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето, като основната му цел е да насърчи детското участие в процеса на изработване на политики за децата и вземане на решения. В Съвета на децата са включени представители от 28-те административни области в страната, 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.