1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Конете на Пржевалски се завръщат в родните си монголски степи

Конете на Пржевалски се завръщат в родните си монголски степи

Ключова роля в опазването на вида е играл зоопарка в Прага

Конете на Пржевалски, вдъхновили рисунките в праисторическите пещери, се завръщат в родните си монголски степи с помощта на зоопарковете по света, предаде АФП.

Древният вид, известен като Коня на Пржевалски, е последният останал вид диви коне. Ключова роля в опазването на вида е играл зоопарка в Прага, грижил се за генеалогията на конете. От юни насам в монголската провинция Кхомиин Тал се аклиматизират 3 кобили и един жребец, съобщава директорът на зоопарка Мирослав Бобек. "Очакваме да изпратим още 4 коня през 2012".

Пражкият зоопарк отглежда дивите животни от десетилетия. Последният див кон е бил видян в Монголия през 1969, след като ловът почти е довел до изчезването на вида. Над една трета от общо 1800 коня на Пржевалски, живи днес, са свързани с коне, отгледани в зоопарка в Прага.

Видът им е характерен с дебели вратове, големи глави и тежки тела, като средно тежат по 250-350 кг и са високи 1,2-1,3 метра. Смята се, че конете са живели в Европа преди 20 хиляди години, но са се преместили в Азия поради проблеми с климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.