1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще вземе участие в Осмата министерска конференция „Околна среда за Европа“

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще вземе участие в Осмата министерска конференция „Околна среда за Европа“

Събитието ще се проведе в периода 8-10 юни 2016 г. в Батуми, Грузия

Заместник-министърът на околната среда и водите  Красимир Живков ще участва в Осмата министерска конференция „Околна среда за Европа“, която ще се проведе в периода 8-10 юни 2016 г. в Батуми, Грузия.

Програмата включва съвместно заседание на министрите на образованието и на околната среда от Паневропейския регион, посветена на образованието за устойчиво развитие.

В рамките на конференцията ще бъде представено видео послание на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за напредъка на България в областта на мониторинга и докладването на състоянието на околната среда.

Заместник-министър Красимир Живков ще участва и в интерактивните обсъждания за инструментите и механизмите на Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН) за изпълнение на Програмата на ООН за устойчиво развитие, позеленяване на икономиката и повишаване качеството на въздуха в Паневропейския регион.

Предвижда се конференцията да приеме следните политически документи - Рамка за бъдещото прилагане на Стратегия на ИКЕ на ООН по образование за устойчиво развитие и Декларация по образование за устойчиво развитие, Паневропейска стратегическа рамка за зелена икономика, Програма за действие от Батуми за по-чист въздух и Министерска декларация „По-зелено, по-чисто, по-интелигентно“, в която се отбелязват постиженията на процеса „Околна среда за Европа“.

Процесът „Околна среда за Европа” е партньорство на страните от региона на ИКЕ на ООН, организации от системата на ООН и други международни, неправителствени организации и др. Ролята на секретариат се изпълнява от ИКЕ на ООН, която е тясно свързана с процеса от самото му начало. Процесът е иницииран от Йозеф Ваврушек, министър на околната среда на бивша Чехословакия. Първата Министерска конференция е проведена в замъка Добрис до Прага през юни 1991 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.