1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Замръзналите водоеми са причинили гибелта на десетки лебеди

Замръзналите водоеми са причинили гибелта на десетки лебеди

Снимка:

Това се случва при младите или ранените екземпляри, които не могат да отлетят, уточняват експерти

Осем мъртви лебеди са открили жители на Дуранкулак, съобщи за БТА кметът на граничното село Зюмбюл Медаров. Птиците били забелязани край езерото, което още е сковано от лед. Кметът отдава високата смъртност на лебедите на студеното време и на липсата на храна по това време на годината. Той уточни, че вероятно от глад, единият от тях е излязъл на международния път Варна-ГКПП "Дуранкулак" и е бил ударен от автомобил.

Пак гонени от глад, тези дни в селските дворове се появили и водни кокошки. Те се смесвали с питомните си посестрими и заедно кълвяли зърно от хранилките.

По това време е обичайно да загиват диви птици, успокоява Марина Георгиева от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това се случва при младите или ранените екземпляри, които не могат да отлетят, уточни експертът. Според нея замръзналите водоеми са причинили гибелта на десетки птици не само по езерата, но и в река Дунав.

През изминалите изключително студени месеци природозащитници и ловци съобщаваха (и взаимно се обвиняваха) за лебеди и всякакви други водоплаващи птици, буквално приклещени в замръзналите водоеми и умиращи от ледена и гладна смърт. Състрадателни хора приютиха някои от тях в домовете си, но аутопсиите на загиналите показаха, че храносмилателната им система е била безвъзвратно увредена.

Експерти напомниха, че водата е нормално убежище на лебедите и лютият студ буквално ги замразява в нея, докато нощуват, плувайки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.