1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заплашени от изчезване са 33 иглолистни вида

Заплашени от изчезване са 33 иглолистни вида

Това се казва в доклад на Международния съюз за защита на природата

Трийсет и три иглолистни вида се добавиха в Червения списък на заплашените видове за 2013 г. на Международния съюз за защита на природата /UICN/, съобщи АФП.

В този списък вече са включени 70 294 растителни и животински вида. От тях 20 934 са заплашени от изчезване. Това се казва в доклад на международната организация със седалище в Швейцария. Сред застрашените иглолистни са едни от най-старите и най-големи растения на земята като секвоята, както и калифорнийския кипарис и атлаския кедър. Секвоите могат да достигнат височина 110 м. Някои от застрашените дървета могат да достигнат при нормални условия възраст 5 000 години.

Сред особено застрашените животински видове в списъка на UICN са сладководните скариди и морските охлюви, които се търсят от фармацевтичната индустрия заради отровните си секрети. Три животински вида са включени в списъка, тъй като се считат за изчезнали - това е гущер от островната държава Кабо Верде, който изчезва заради влизането на котки и плъхове в неговата екосистема, малка рибка от Санта Крус, както и сладководната скарида, станала жертва на урбанизацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.