1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започна изграждането на интегрирания воден цикъл на Созопол

Започна изграждането на интегрирания воден цикъл на Созопол

Проектът е на стойност 75 милиона лева и се финансира от Оперативна програма "Околна среда"

Започна изграждането на интегрирания воден цикъл на Созопол. Проектът е на стойност 75 милиона лева и се финансира от Оперативна програма "Околна среда". Повече от 10 години се забави изграждането на модерна канализация и пречиствателна станция с дълбоководно заустване в Созопол. Реализацията на системата ще реши наболелия въпрос с чистотата на морската вода и плажовете по Южното Черноморие, както и проблема с качественото водоснабдяване на туристическия град, предаде БНТ.

Пътят вече е разкопан и засега древният град приема посетители само през южния си вход. Предстои да бъдат изградени две канално-помпени станции в района на пристанището и на плажа "Хармани", напорни тръбопроводи до изливната шахта и два колектора. На крайбрежния булевард вече се копае за полагането на нови тръби за водопроводната и канализационна система. До началото на активния туристически сезон движението по тази основна артерия трябва да бъде възстановено.

Въпреки сгъстените срокове кметът на Созопол Панайот Рейзи е оптимист за успешната реализация на проекта. "До края на 2014 г. технически трябва да сме приключили, а до 2015-та документално. Средствата са подсигурени, имаме безлихвен заем от ПУДООС - 19 милиона плюс Оперативната програма, където са 75 милиона, така че всичко е в нашите ръце", поясни Рейзи.

До лятото ще бъде завършен само първият етап на проекта заради туристическия сезон. От екоминистерството съобщиха, че по цялото Черноморие се работи активно за изграждане на необходимите пречиствателни станции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.