1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започна изграждането на водния цикъл на община Бяла Слатина

Започна изграждането на водния цикъл на община Бяла Слатина

Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“

За разлика от другите оперативни програми, ОПОС изгражда невидимата инфраструктура, която е фундаментът, и всички ние трябва да инвестираме в него, за да можем да вървим напред. Това заяви директорът на Дирекция „Кохезионна политика за околна среда“ в Министерството на околната среда и водите г-жа Мария Лазарова по време на официалната церемония за откриване на интегрирания проект за водния сектор на гр. Бяла Слатина, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет на Република България.

Според кмета на общината инж. Иво Цветков това е грандиозен за мащабите на града проект, който ще направи Бяла Слатина по-привлекателна за инвеститорите, ще опази околната среда чиста и ще повиши стандарта на живот. Той изрази признателност към целия екип благодарение, на който общината ще може да се похвали най-после с пречиствателна станция, отпадъчните води ще бъдат пречиствани и екологосъобразно зауствани, а канализационната мрежа ще бъде реконструирана.

По-рано днес, на пресконференция в Заседателната зала на Общинския съвет, бяха представени избраните фирми-изпълнителки: ДЗЗД "Райкомерс Аква Дизайн Арема", „Пловдивинвест“ АД, „Семпер Фортис“ ООД – гр.София, „Съни Сити“ ЕООД.

Асоцииран партньор на община Бяла Слатина е „ВиК“ ЕООД, гр. Враца. Общата стойност на проекта 22 848 633 лв. Той стартира през юни 2012 г. и трябва да приключи през март 2015 г. Реализацията му е продължение на водената от община Бяла Слатина политика на дългосрочно планиране. Успешното изпълнение на проекта ще доведе до осигуряване на екологосъобразно пречистване на битовите отпадъчни води и ще подобри жизнената среда и здравето на населението. Това ще подпомогне осигуряването на устойчива околна среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.