1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва едноседмична национална акция за почистване на труднодостъпни защитени територии

Започва едноседмична национална акция за почистване на труднодостъпни защитени територии

Тази години усилията ще бъдат насочени към Централен Балкан

От днес (13 юли) започва едноседмична национална акция за почистване на труднодостъпни защитени територии, координирана от "За Земята". Събитието е в ход вече петнадесета година, и е част от ежегодна кампания, преминала през по-голямата част от националните паркове на България и високите им части.

Тази години усилията ще бъдат насочени към Централен Балкан в доста широк периметър, от х. Амбарица до х. Соколна. Акцията се извършва съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е подкрепена от местни общински администрации.

За първа година почистването ще се случи в три паралелни лъча, които ще се съберат на хижа Тъжа. До момента има 160 регистрирани, които ще се разпределят между Лъч Север (х. Плевен – заслон Ботев – врcn Ботев), Лъч Амбарица (х. Амбарица) и Лъч Юг (х. Соколна – х. Тъжа).  Работният план на участниците включва окончателното елиминиране на старите сметища на хижите Амбарица, Тъжа и Соколна, както и около военната база на връх Голям Кадемлия, подновяване на маркировката между хижа Соколна и Тъжа, както и преглед на основните туристически маршрути в района.

В рамките на последните 15 години в резултат на кампанията бяха свалени над 73 тона отпадъци, предимно от трите национални парка (Рила, Пирин и Централен Балкан).

Кампанията се организира от доброволци и за доброволци. Базирана е изцяло на некомерсиални дарения. Елиминирането на всякакъв вид битови отпадъци от високопланинските била е само една от целите й.  Друга основна идея е култивирането на респект към планината.

Почистването ни сблъсква с един от основните продукти на съвременното консуматорско общество,  от което всички сме част. Единственото устойчиво и дългосрочно разрешение на проблема със замърсяването в планините е смаляването на потреблението, заявяват координаторите от "За Земята".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.