1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва изграждането на кучешки приют в община Димитровград

Започва изграждането на кучешки приют в община Димитровград

Местният общински изолатор беше затворен през февруари по нареждане на Областната дирекция по безопасност на храните

Община Димитровград днес, 16 юни, стана собственик на парцел, в който ще бъде открит приют за безстопанствените кучета в града, съобщи БТА. Местният общински изолатор беше затворен през февруари по нареждане на Областната дирекция по безопасност на храните заради несъответствия с изискванията за такова заведение.

По искане на общината Министерският съвет прехвърли безвъзмездно имот на МВР, използван по-рано за питомник за служебни кучета на министерството. Приемането на собствеността ще помогне да се реши проблемът с бездомните кучета в града, отбелязаха от общината.

Миналата седмица местни жители алармираха, че община Димитровград е предприела акция за извеждане на уличните кучета извън града, при която общинските служители са изхвърляли животните упоени на сметището.

Изграждането на приюти, в които да бъдат прибрани за осиновяване или отглеждане бездомните животни от улиците е задължение на общините по Закона за защита на животните. Законът е в сила от февруари 2008 г. и кметовете имаха тригодишен срок до началото на тази година да решат проблема с уличните животни с хуманни средства - кастрация, приютяване и осиновителни кампании. Почти никоя община до момента не се е справила.

През април с поправки в Наказателния кодекс парламентът инкриминира насилието над животните. От края на юли, когато поправките влизат в сила, жестокостта към животни освен с парично глоба вече ще може да бъде наказвана и с лишаване от свобода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.