1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва изграждането на пречиствателна станция за отпадни води в Силистра

Започва изграждането на пречиствателна станция за отпадни води в Силистра

Снимка:

Проектът е на стойност над 70 милиона лева, осигурени от ОП „Околна среда"

Започва изграждането на Районна пречиствателна станция за отпадни води в Силистра. Проектът е на стойност над 70 милиона лева, осигурени от ОП „Околна среда". Това е най-мащабният инфраструктурен проект в района, реализиран с европейски средства.

Новото съоръжение ще пречиства отпадните води на Силистра и съседните села Айдемир и Калипетрово. Проектът предвижда и строителство на над 15 км нова канализационна мрежа, както и реконструкция и подмяна на около 16 км амортизирани тръби от водоснабдителната инсталация.

Заради липса на средства години наред местните власти все не успяват да решат проблема с липсващите пречиствателни съоръжения, затова и до днес отпадните води на Силистра се изливат директно в река Дунав. След малко повече от 2 години този пейзаж ще остане в историята благодарение безвъзмездната помощ на ОП "Околна среда".

Пречиствателната станция и прилежащата инфраструктура трябва да бъдат завършени за срок от 27 месеца. Годишно ще бъдат пречиствани около 2000 тона азот и фосфор, които сега се вливат в река Дунав. Рязко ще намалеят загубите на вода по ремонтираната от ВиК мрежа. Няма да има драстично увеличаване на сметките за вода на гражданите след влизането в експлоатация на новите пречиствателни съоръжения.

Пречиствателната станция ще бъде изградена върху общински терен от около 12 декара в промишлената зона на Силистра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.