1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите

Започва проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите

Правителствата на Естремадура и Андалусия, Испания ще предоставят безвъзмездно черни лешояди за освобождаване в България!

На 1-ви август стартира международен проект, който цели връщането на брадатия лешояд -символа на българската природозащита в България и на Балканския полуостров.
 
„Живот за брадатия лешояд“ (проект №101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE) обединява усилията на 8 партньора от 3 европейски страни. Kоординираща организация: Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“ и партньори – Фонд за дивата флора и фауна, Фондация ЕкоОбщност, EVN – Електроразпределение Юг ЕАД,  Северозападно държавно предприятие – Враца, Дирекция Природен Парк „Сините камъни“ от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Нидерландия и Milvus group от Румъния.
 
Благодарни сме на правителствата на Естремадура и Андалусия, Испания, които ще предоставят безвъзмездно черни лешояди за освобождаване в България!
Брадатите лешояди за освобождаване в България ще бъдат осигурени от VCF, които координират (EEP) Размножителната  програма на затворено за брадатият лешояд.
 
Крайната цел на проекта е да възстанови от списъка на изчезналите видове брадатия лешояд в България и на Балканите и да завърши реинтродукцията на черния лешояд в България като гнездящ вид. А в Румъния ще постави началото на програмата за възстановяване на лешоядите там.  
 
За възстановяването на брадатия лешояд и подсилване на популацията на черния лешояд в България ще се работи и в много други ключови направления:
Дейности за подобряване  на условията за гнездене:
-    Поставяне на изкуствени платформи за загнездене на черен лешояд
-   Пилотно управление на гори за създаване гнездови местообитания за черен лешояд в дългосрочен план
Подобряване на хранителната база:
- Подпомагане на местните животновъди, популяризиране на екстензивно животновъдство,
-     Реинтродукция на балканската дива коза в ПП „Сините камъни“
-    Подсилване популациите на планински кеклик, лалугер и сухоземните костенурки в ключовите зони на проекта.
Намаляване на заплахите:
-   Обезопасяване на опасни електрически стълбове за намаляване смъртността от токови удари,
-     Дейности за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу природата, като залагане на отровни примамки, бракониерски отстрел, повишаване капацитетета на отговорните национални институции и други.
Проследяване резултата от реинтродукциите:
-     Маркиране и проследяване със сателитни предаватели,
-    Създаване на ефективна мрежа от местни подръжници за спасяване на бедстващи лешояди в България и съседните държави.
Популяризиране и трансфер на опит:
-      Предаване опита на България за реинтродукцията на лешояди в Румъния,
-      Образователни дейности с учащи,
-      Дейности за популяризиране на лешоядите и заплахите срещу тях
-   Работни срещи с целевите групи: държавни и общински администрации, ловци, фермери и др.
 
Продължителност на проекта е 7 години (август 2023–юли 2030 г.) Бюджетът е: 5 173 446.71 EUR, от които Европейският съюз осигурява съфинансиране от 3 880 085.05 EUR.
 
Още при създаването си, една от целите, които Зелени Балкани си поставя е реинтродукцията на брадатия лешояд в България. Със съвместните усилия на всички участващи партньори тази мечта е на път да се сбъдне!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.