1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва сезонът на пожарите

Започва сезонът на пожарите

С топлото време се увеличава опасността от пламване на горите

Започва сезонът на пожарите. С топлото време се увеличава опасността от пламване на горите. Основната причина е човешката небрежност. През пролетта и лятото излетите стават повече, но хората боравят с огъня небрежно. А правилата са прости - в горските територии са обособени огнища, които са обозначени и са разположени близко до реки или до други водоизточници. Само това са местата за барбекю, казват пожарникари.

Преди да си тръгнат задължително трябва да обезопасят мястото, да го полеят с вода, да го засипят с пясък, каза началникът на Противопожарната служба в Банско инспектор Димитър Клечеров, цитиран от bTV.

На теория туристите са запознати с безопасното лагеруване край огъня. На практика обаче основната част от общо 212-те горски пожара само от началото на годината са пламнали заради човешка небрежност.

Надеждите са това лято щетите от пожари в парк "Пирин" да са по-малки, най-вече заради специалните пожароизвестителни кули, изградени там. От пожарната и полицията напомнят, че за нарушителите има глоби. Най-малката е 100 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.