1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започват Европейските дни за наблюдение на птиците

Започват Европейските дни за наблюдение на птиците

Родени да пътуват

Европейските дни за наблюдение на птици (EBW2009), които включват множество националноорганизирани прояви в цяла Европа, се провеждат днес и утре, предаде Blue Link. Събитието се организира от BirdLife International всяка година като част от Световните дни за наблюдение на птици.

Основната цел е да се насърчат колкото е възможно повече хора да наблюдават птици един уикенд и да запишат своите наблюдения на колкото се може повече от срещащите се в света над 10 хил. вида пернати. В над 30 европейски страни ще има разнообразни прояви, от екскурзии за наблюдение до опръстенителни демонстрации. Ще се събират данни за броя на мигриращите видове. Резултатите ще се събират от BirdLife Холандия, където ще се обработят и публикуват.

Българското дружество за защита на птиците ще отбележи инициативата с различни дейности за опазване на околната среда и естествените условия за живот на птиците в София, Пловдив, Бургас и Свищов. Между 3 и 10 октомври са предвидени велопоходи, почистване на езера, събиране на данни от наблюдения на птиците и презентации на проектите, по които в момента работи БДЗП.

Европейските дни за наблюдение на птици тази година също ще популяризират кампанията "Родени да пътуват" (Born to Travel), целяща защита на мигриращите птици между Европа и Африка. Кампанията започна през март 2009 г. и ще продължи до 2012. Тя се организира от BirdLife партньори в цяла Европа, Близкия Изток и Африка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.