1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започват публичните консултации по Националния FSC стандарт за България

Започват публичните консултации по Националния FSC стандарт за България

Към декември 2015 г., в целия свят вече има около 186,5 милиона хектара сертифицирани по този стандарт гори

Консултациите по последната чернова на националния FSC® стандарт за България ще се проведат в периода 11.03.2016 г. – 11.05.2016 г.

FSC (Forest Stewardship Council) е международна, неправителствена организация, чиято основна цел е да създава и прилага инструменти за по-щадящо отношение към горите.

Националният FSC стандарт за България се разработва съгласно Процедурата за изготвяне на национални стандарти (FSC-STD-60-006 V1-2) на Съвета по стопанисване на горите (Forest Stewardship Council ®).

Горските стопанства и компаниите, сертифицирани според изискванията на FSC, демонстрират отговорно отношение както към околната среда, така и към социалните и културни нужди на хората, работещи и живеещи в горите. Ето защо FSC e един от най-уважаваните и разпознаваеми знаци сред отговорните потребителите на продукти от горите. Все повече компании и стопанства в цял свят предпочитат да бъдат сертифицирани според принципите и критериите на FSC, за да станат част от отговорния бизнес и пазар.  
 
Към декември 2015 г., в целия свят вече има около 186,5 милиона хектара сертифицирани гори и над 30 000 сертифицирани компании по веригата за търговия с дървен материал и производство на продукти от дървесина.

Изготвянето на национален FSC стандарт за България е инициирано и се подпомага от WWF България. Процесът се осъществява от работна група, регистрирана официално в отдел „Политика и стандарти“ на FSC през август 2014 г.

Експертите от работната група ще разгледат коментарите на заинтересованите страни и ще ги интегрират в стандарта, съобразно тяхната релевантност и допустимост, преди стандартът да бъде изпратен за одобрение от FSC. След одобрение на националния стандарт от FSC, този документ ще замени всички останали действащи общи адаптирани стандарти на сертифициращите органи, които работят на територията на България.

Всички заинтересовани страни могат да изпращат своите писмени коментари по документа на следната електронна поща: fcic@wwfdcp.bg или на адрес: София 1000, ул. Иван Вазов 38, ет. 2, ап. 3-4, офис на WWF България.
 
Черновата може да бъде изтеглена от уебсайта на WWF България, в раздел „Новини и факти“, подраздел „Публикации“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.