1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заработи първият лицензиран фотоволтаичен парк у нас

Заработи първият лицензиран фотоволтаичен парк у нас

Инсталациите край село Самодивене и град Златарица ще осигуряват електроенергия за около 2000 домакинства

Вчера, 8 март, се състоя официалната церемония по въвеждане в експлоатация на най-големия фотоволтаичен парк на Балканите. Инсталациите край село Самодивене и град Златарица са изградени от корейските компании SDN Company и KOSEP. Общата мощност на парковете е  42 MW и годишно производство на електроенергия от 61 320 MWh, които ще осигуряват електроенергия за около 2000 домакинства.

Според заместик-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова инсталациите допринасят съществено за постигане на целта за намаляване на вредните емисии в атмосферата, които се очаква да бъдат около 26 000 тона годишно. Този проект единствен до момента е получил лиценз от ДКЕВР за производство на фотоволтаична енергия и има договор за изкупуване от НЕК. 

Фотоволтаичните инсталации са най-голямата корейска инвестиция у нас до момента на стойност 154 млн. евро. Въвеждането им в експлоатация е поредна стъпка към постигане на целите на страната ни за 16% дял на енергията от ВЕИ в общото крайно потребление на България до 2020 година. Това стана ясно от информацията на зам.-министър Хубенова, информират от МИЕТ.

Реализацията на проекта започна през декември 2010 година. Тогава министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че инвестицията и проектът са важна стъпка в постигането на целите до 2020 година в България 16% от електроенергията да е от възобновяеми енергийни източници. От SDN Company тогава обясниха, че в рамките на инвестицията ще бъдат изградени подстанция и далекопровод за свързване на мощностите от над 20 мегавата с преносната мрежа, пише econ.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.