1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради прекомерна загриженост на русенец таралежчета са изпратени в Спасителен център

Заради прекомерна загриженост на русенец таралежчета са изпратени в Спасителен център

Oт РИОСВ призовават гражданите да се обаждат в инспекцията при намерен защитен животински вид

Прекомерна грижа на жител от Русе е причина 6 малки екземппляра от вида таралеж (Erinaceus concolor) да бъдат принудително настанени за доотглеждане в Спасителния център за диви животни  на СНЦ „Зелени Балкани" в  гр. Стара Загора. Жител на кв. „Чародейка" е намерил възрастен екземпляр, който според него е бедствал. Своеволно го е освободил в природата в близко село. След дни се установява, че животното е имало малки. Експерти на РИОСВ - Русе се отзовават на сигнал през почивните дни и намират невръстните таралежчета под бетоновата плоча пред  жилищния блок. Предприети са необходимите действия до изпращането им в центъра.

Срещата с таралежи в градска среда не е необичайно явление, тъй като те живеят в близост до обитавани от хора места като селскостопански дворове, предградия, градини, паркове, гробища. Своеволната грижа за животното невинаги е най-доброто, което може да се направи за него. Обикновено през пролетта, лятото и до ранна есен е много вероятно да бъде преместен женски таралеж, който има малки, които ще останат без майка, какъвто е случаят в Русе.

Екоинспекторите призовават гражданите да се обаждат в инспекцията или близкото горско/ловно стопанство при намерен защитен животински вид. Специалистите от Спасителния център за диви животни са изготвили нарочна инструкция, в която подробно са описани стъпките, които следва да се предприемат при намиране на бедстващ екземпляр. Тя е публикувана на интернет страницата на инспекцията на адрес: http://www.riosv-ruse.org/signali/4060-kakvo-da-napravim-kogato-naberim-bedstashto-zhivotno.html

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.