1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради спорни терени на Витоша ски училища готвят протест

Заради спорни терени на Витоша ски училища готвят протест

На прага на ски сезона все още няма сключени договори за наем на терените в планината

Министерството на земеделието е подписало няколко договора за отдаването под наем на писти на Витоша като ползватели освен "Витоша ски" ще бъдат и пет ски училища, съобщава "Капитал daily". От ведомството уточняват, че става дума за терени, към които никой не е заявил интерес.

Междувременно членовете на група във "Фейсбук" призовават за протест в четвъртък пред Министерството на земеделието под надслова "С будилници за законност на Витоша" в 18:45 ч.

"Това лято Човекът на годината – протестиращият от Орлов мост се събуди, за да заяви пред управляващия кръг своето право на чиста природа. Сега, след поредната доза предсезонно изнудване, запазена марка на "Витоша ски" АД, отново стана време за ски разбуждане на Витоша", пишат организаторите на протеста. 

Преди седмица от сдружението на ски училищата, които работят на Витоша, съобщиха, че на прага на ски сезона все още няма сключени договори за наем на терените в планината. Те посочиха и че започнатите процедури от Министерството на земеделието може да се окажат единствено в полза на "Витоша ски" заради заявения интерес от дружеството към повечето терени.

Пред вестника вчера от ски училищата са посочили, че на тях са дадени терени, към които не е имало интерес едновременно от дружеството и от ски школите. За тези, които са "спорни" още нямало решение, което се очаква да се намери в следващите дни на среща.

Преди няколко дни стана известно, че различни терени на Витоша са превърнати в ски писти по искане на Агенцията по горите. Самата трансформация е извършена от общинската служба по земеделие и гори в София. Заради това от поста му беше освобедн служител от горската агенция, който е извършил промяната, отделно се очаква старото положение на терените да бъде възстановено върху картата на собствеността. Екоорганизации посочиха, че промяната е направена в полза на "Витоша ски".

След отлагане се очаква този уикенд ски сезонът на Витоша да бъде открит. Очакваше се до началото му всички тези въпроси да са решени.

"Събудете се преди края на Света, времето ви изтича!", пишат организаторите на протеста в четвъртък като предлагат всеки участник да носи силно звънящи будилник или телефон, които да зазавънят пред министерството в посочения час в продължение на 5 минути.

"За да не бъдем приспани под дебелите зимни завивки от сладки приказки и управленски обещания, нека заедно да поставим пред входа на МЗХ нашите будилници. Ние - скиори, сноубордисти и планинари ще припомним, чрез шумни будилници, че следим какво става с планините, ските, горите и сме нащрек".

Участниците съобщават и че ще внесат писмо до институции, които не посочват, с което настояват за отговор на следните въпроси:

1. Какво става с влек "Заека"?

2. Какво е сегашното състояние на морените, ливадите и другите земи на Витоша, чийто статус бе неправомерно променен в кадастъра? Дадоха ли ги вече на "Витоша ски"?

3. Защо ски училищата от Сдружение "Витошки ски и сноуборд училища" са поставени в условия на нелоялна конкуренция? На Витоша трябва да има място за всички, които искат да се занимават със зимни спортове, а не само за малцина избрани!

4. Какво изпълни Столичен общински съвет от обещанията за Витоша, които ни дадоха през лятото?

5. Защо се позволява промъкването на лобистки поправки в Закона за туризма (в частта му за ски пистите)?

6. Кога ще спрат опитите за манипуация на обществото, с цел да влязат машините в резерват "Бистришко бранище" (под претекст - извличане на мъртва дървесина)?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.