1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зарибиха с балканска пъстърва част от езерата и реките на територията на Национален парк „Пирин”

Зарибиха с балканска пъстърва част от езерата и реките на територията на Национален парк „Пирин”

66 000 бройки еднолетки бяха закупени от пъстървово стопанство язовир „Тошков чарк” в Батак

Част от езерата и реките на територията на Национален парк „Пирин” бяха зарибени с балканска пъстърва. 66 000 бройки еднолетки бяха  закупени от пъстървово стопанство язовир „Тошков чарк” в  Батак.

Тъй като времето, прекарано в своеобразните “аквариуми” (чували с вода, която е обогатена с кислород) е решаващ фактор за живота на малките рибки, Дирекция “Национален парк Пирин” създаде организация за максимално бързото пренасяне  на рибките до местата за поставянето им в тяхната естествена среда. Разпределените по парковите райони чували бяха извозени с автомобилите до възможно най-високите точки в планината, а от там, на гръб или с коне - до предварително определени реки и езера.

Зарибените реки и езера ще бъдат забранени за риболов една година от датата на зарибяване  за едногодишен период, съобщиха от парка.

В зарибяването се включиха всички специалисти от  парковата   охрана, пожаронаблюдатели,  както и много доброволци - членове на рибарските   дружества „Василак" - Банско и "Сокол"-  Сандански.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.