1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Защитената природа и зимните спортове могат да съществуват заедно

Защитената природа и зимните спортове могат да съществуват заедно

Ски зоната в Банско е 1 156 хектара и заема около два процента от територията на Национален парк "Пирин"

Защитената природа и зимните спортове могат да съществуват заедно. Мит е, че те са несъвместими. Това заяви Мила Андреева от Българската федерация по ски по време на кръгла маса, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), пише 3e-news.net.

Според Андреева в световната практика е прието до 10% от защитените територии да се използват за зимни спортове. Тя посочи, че редица водещи ски центрове по света са разположени в природни резервати. Швейцарският курорт Зермат (Цермат), например, е посещаван от стотици хиляди туристи всяка година, макар че 75 процента от територията на общината попада в природен резерват с международно и национално значение.

В Шладминг, който е сред най-известните австрийски курорти, често се провеждат състезания и световни първенства. Ски зоната заема 2 200 хектара, което е 12,6 процента от територията на природния парк. От тях 246 хектара са писти и съоръжения, като 90 процента от тази територия е покрита със системи за изкуствен сняг.

„За сравнение, ски зоната в Банско е 1 156 хектара и заема около два процента от територията на Национален парк "Пирин". Само 62.65 хектара са пистите и съоръженията - 0.15 процента от територията на парка”, посочи Андреева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.