1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Защитените територии за опазване на дивата природа са се разширили в световен мащаб

Защитените територии за опазване на дивата природа са се разширили в световен мащаб

Сега те покриват площ, чиято обща големина е равна на територията на Русия

Защитените територии за опазване на дивата природа са се разширили в световен мащаб. Сега те покриват площ, чиято обща големина е равна на територията на Русия. Разрастването е станало в последните две десетилетия, но са необходими много повече паркове и резервати, за да се постигне целта за 2020 г., сочи проучване.

Рязкото нарастване, което се дължи на факта, че правителствата разширяват съществуващите области и обявяват нови защитени зони, е необходимо, за да се забави загубата на животински и растителни видове, както и за опазване на еко системите, които обслужват жизненоважни за човека функции – пречистване на вода и съхранение на парникови газове, пише greentech.bg.

„Тези богати природни територии са много важни за хората, които разчитат на тях за храна и чиста вода, регулират климата и намаляват въздействието на природните бедствия“, коментира Джулия Мартон-Лефевр, ръководител на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

Защитените територии са се увеличили до 12,7 на сто от сухоземната площ на света през 2010 г., което прави 17 милиона квадратни километра. ПО-рано, през 1990 г., защитените зони са били едва 8,8%, сочи докладът на IUCN, издаден по време на среща на организацията в Южна Корея.

Организацията на обединените нации си е поставила за цел защитените територии да достигнат 17% от земната площ до 2020 г. – това би означавало добавяне на най-малко 6 млн. кв. км или площ, равна на около два пъти размера на Аржентина и Индия.

Защитените морски зони, закриляни по силата на националните юрисдикции, са се увеличили повече от четири пъти - до 4%, в сравнение с 0,9% през 1990 г. Това обаче е далеч от целта на ООН за постигане на 10% до 2020 г. Постигането на целта ще изисква добавяне на защитени морски зони с размера на Австралия.

Защитените територии варират доста по отношение на тяхната ефективност, според проучването на IUCN, което е обхванало правителства, учени и активисти. „Някои от защитените територии в света се управляват правилно, но много, много от тях не се управляват добре“, казва Тревър Сандуид, директор на Глобалната програма за защитени зони при IUCN.

Единият възможен вариант да постигне целта на ООН ще е да се приеме за защитена по-голямата част от земята, която е под контрола на местно, коренно население. Коренното население често се справя по-добре с опазването на територията в сравнение с правителствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.