1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Засилването на трафика по Дунав е опасно за природата

Засилването на трафика по Дунав е опасно за природата

ЕК обеща увеличаването на речния трафик да е съпроводено от опазване на дунавската есетра и подобряване на качеството на водата

Решението на Европейската комисия да се увеличи корабоплаването по река Дунав застрашава дивата природа в региона, без да донесе положителен икономически ефект. Това се казва в становище на международната природозащитна организация WWF.

Решението на Брюксел е част от Дунавската стратегия. Целта на европейския план е да подобри транспорта, да свърже енергийните системи, да опазва околната среда, да се бори с организираната престъпност и да насърчава бизнесa в регион с около 100 млн. души население.

ЕК обеща увеличаването на речния трафик да е съпроводено от опазване на дунавската есетра и подобряване на качеството на водата, но WWF критикува планираното премахване на плитчините по Дунав. Те пречат на преминаването на корабите, когато нивото на водата е спаднало значително.

"Предвижданите инвестиции в драгирането на Дунав се обосновават с примери за подобни дейности, извършвани по река Рейн. Пропуска се обаче факта, че условията по поречието и района около Рейн са много различни от тези по течението на Дунав. Там има икономика, която не разчита само на ресурса, предоставян от реката, и която е била развивана повече от век и половина. В този смисъл да очакваме икономическо чудо от инвестициите в дунавското корабоплаване е мит, който може да се превърне в много скъпа грешка", коментира Андреас Бекман, директор на Дунавско-карпатската програма на WWF.

Според екоорганизацията, стратегия може да предизвика не само загуба на средства, но и разрушаването на ценно биоразнообразие и естествената защита от наводнения и пречистване на водата.

 

 

Етикети WWF, Дунав, трафик
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.