1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Застрашен е морският живот в Тайландския залив

Застрашен е морският живот в Тайландския залив

Оттичащите се води от наводненията в Тайланд могат да разредят солената морска вода

Оттичащите се към Тайландския залив води от наводненията в страната могат да разредят солената морска вода и да застрашат флората и фауната по крайбрежието, предаде ДПА. Океанолози предупреждават, че през идните седмици в Тайландския залив ще се влеят около 10 милиарда кубични метра вода от наводненията. В резултат на това солеността на водите в крайбрежните райони може да спадне от обичайните 32 части на хиляда до само две части на хиляда, предаде Би Ти Ви.

Специалистите обясняват, че крайбрежните мангрови екосистеми издържат кратки периоди на понижена соленост. Ако оттичащите от наводненията води обаче се задържат повече от месец, ще предизвикат сериозни проблеми.

"Обикновено оттеклата се в морето сладка вода се задържа около седмица и не оказва съществено влияние върху флората и фауната", обясняват специалисти от университета "Чулалонгкорн".

Централните равнинни райони в Тайланд бяха засегнати от най-сериозните наводнения от десетилетия. Образувалото се във вътрешността "море" сега се стича през Банкок към Тайландския залив. Центърът на столицата, отстоящ на 30 километра от морето, остана сух, тъй като оттичащите се води бяха отклонени към западните и източните предградия на Банкок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.