1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Застрашени видове птици умряха след сблъсък с далекопровод

Застрашени видове птици умряха след сблъсък с далекопровод

Снимка:

Те са намерени в близост до Бургаското езеро

Червеногуша гъска загина при сблъсък с далекопровод при езерото Вая до кв. "Долно Езерово" край Бургас. На същото място мъртви са открити и 7 белочели гъски. Това съобщиха от Дружеството за защита на птиците в морския град.

Месец по-рано на същото място са открити 21 мъртви пеликана. Единият е бил къдроглав. Този вид също е застрашен от изчезване. Останалите са били розови пеликани.

През август 2012 г. представители на Българското дружество за защита на птиците съвместно с електроразпределителното дружество изолира със специални пластмасови елементи 20 електрически стълба до Атанасовското езеро. Така стълбовете станаха абсолютно безопасни за птиците.

През лятото и есента на миналата година бяха монтирани 760 дивертора на 40 електрически стълба в района на Атанасовското езеро. Общата дължина на обезопасените електропроводи е 7,5 километра. Намерените в близост до Бургаското езеро мъртви гъски и пеликани обаче, показва че заплахата от потенциално опасни електрически стълбове за птиците все още съществува по прелетния път Виа Понтика.

От местното дружество за защита на птиците са изготвили уведомление до Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас за намерените мъртви екземпляри от световнозастрашени видове птици, като червеногушата гъска, къдроглавият и розовият пеликани, и търси възможност за обезопасяване на далекопровода.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.